Skip to main content Skip to search

Projekti v letu 2016

Vsi zbrani projekti iz leta 2016

IZDELAVA IN ODDAJA LETNEGA POROČILA DŠRR 2015

 

Tudi letos, natančneje 21.3.2016, smo za člane našega društva organizirali delavnico izdelave in oddaje letnega poročila Društva DŠRR. Članom smo pokazali, kako se knjižijo poslovni dogodki in izdelajo izkazi (bilanca stanja ter izkaz poslovnega izida) za manjše društvo ter kako poteka oddaja vseh potrebnih obrazcev na AJPES in FURS. Mlajšim članom so starejši člani razložili vse postopke, na koncu pa je bil čas tudi za dodatna vprašanja, ki smo si jih medsebojno izmenjali.

 

PREDAVANJE V SODELOVANJU Z BISNODE – PREDSTAVITEV PODATKOVNE BAZE DUN & BRADSTREET (D&B)

Strateško partnerstvo med skupino Bisnode in Dun & Bradstreet (D&B) se je z letom 2015 razširilo na 8 novih trgov, ki jih pokriva Bisnode Južni trgi: Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Črna gora, Kosovo in Albanija. To pomeni, da ima skupina Bisnode kot največji globalni partner sedaj ekskluzivne pravice za prodajo in razvoj mednarodnih rešitev Dun & Bradstreet na 19 evropskih trgih.

Partnerstvo ter poslovne rešitve, ki jih je Bisnode pričel tržiti šele pred nedavnim, smo želeli predstaviti študentom Ekonomske fakultete v Ljubljani. Predstavljene informacije bodo še kako prav prišle študentom, ki bodo delovali v mednarodno-izvozno naravnanih družbah v Sloveniji in po svetu. Podatki, ki jih je predstavil Bisnode pa so koristni tudi za ostale študente, katere poklicna pot jih bo vodila v banke, zavarovalnice, revizijo ter ostale finančno-kontrolinške službe.

V sklopu predavanja smo predstavili dosedanje (starejše) Bisnode rešitve. Poudarili smo pomembnost dostopnosti računovodskih podatkov družb in ureditve tega področja v Sloveniji in tujini ter predstavili funkcionalnosti baze D&B. D&B je namreč ponudnik največje svetovne podatkovne baze, ki zajema več kot 250 milijonov podatkov o podjetjih iz 220 držav, ocenjuje pa tudi tveganja držav po svetu.

Tovrstno predavanje je bilo organizirano prvič, zagotovo pa tudi ne zadnjič. Predavanje bomo organizirali enkrat letno, pri čemer se bomo potrudili pripeljati še kakšnega gosta iz prakse, ki bi pojasnil, kako uporablja bazo D&B na realnih primerih.

Še enkrat se zahvaljujemo Bisnode Slovenija za izvedbo predavanja in se veselimo novih skupnih podvigov 🙂

UPORABA KONVENCIJ O IZOGIBANJU DVOJNEGA OBDAVČEVANJA

V ponedeljek, 18. 4. 2016 je na Ekonomski fakulteti potekalo predavanje z naslovom Konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki jo je organiziralo naše društvo. Delavnice so se udeležili tako študenti Ekonomske fakultete kot tudi študenti Pravne fakultete. Skozi temo nas je popeljal g. Jure Mercina iz Odvetniške pisarne Blaž Pate d.o.o., ki se pri svojem delu večinoma ukvarja z zakonodajo s področja direktne obdavčitve fizičnih in pravnih oseb ter davčnega postopka, s poudarkom na transakcijah z mednarodnim elementom. Udeleženci delavnice so spoznali temeljne pojme dvojne obdavčitve, učinke konvencij, postopek uporabe Konvencij o izogibanju dvojnega obdavčevanja v praksi in reševanjem sporov v primeru konfliktov v mednarodnem obdavčenem pravu. Predavatelj je teoretični del predavanja podkrepil s primeri iz prakse, ki so udeležencem delavnice do sedaj nepoznano področje davkov še dodatno približali.

G. Mercini se še enkrat lepo zahvaljujemo za izvedbo zelo zanimivega predavanja.

 

KONFERENCA ZVEZE RFR, 2016

Računovodje, finančniki in revizorji so se že tretjič zbrali na Dnevih računovodij v Portorožu. Tokrat je bila tema okrogle mize davčni sistem in njegova prenova. Svoje poglede na predlagano davčno reformo so podali predstavniki gospodarstva in davčne stroke, ki so bili do predlogov skeptični. Sogovorniki so podali prve odzive na predlog reform, ki jih je le dan pred dogodkom predstavila Vlada Republike Slovenije.

Okrogla miza, ki jo je ponovno vodila Vida Petrovčič, je gostila predsednika uprave družbe Postojnska jama Marjana Batagelja, predstavnico GZS Polono Fink Ružič in davčnega svetovalca svetovalnega podjetja Simič & partnerji Ivana Simiča. Svojo udeležbo in s tem vabilo na odprt dialog s strokovno javnostjo in predstavniki gospodarstva pa je zadnji trenutek odpovedala državna sekretarka Ministrstva za finance Mateja Vraničar Erman. »Nesprejemljivo je, da na takšnem srečanju ni predstavnika države, ki bi moral sodelovati pri takšnih debatah,« je ob tem povedal Ivan Simič, medtem ko je Marjan Batagelj dodal: »Prav predstavnik vlade bi moral vas, računovodje, vprašati, kje se srečujete s težavami, prav vi bi morali biti vključeni v pogovore in gotovo bi morala biti vaša stroka bolj cenjena.«

Vlada se po mnenju davčnega svetovalca Ivana Simiča reforme loteva na napačen način in z delnimi rešitvami, medtem ko bi bila potrebna celovita reforma. Pri reformi je še posebno pomembno, kaj z njo želimo, je dodal Simič, ki je prepričan, da predlog vlade ne stimulira prihoda tujih podjetij, ki bi lahko prispevala k povečanju davčne osnove. »Slovenija je danes za tujce nezanimiva,« je povzel. Tudi predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj je prepričan, da gre za “barantanje po slovensko”, saj zgolj prestavljamo denar iz enega žepa v drugega. Batagelj se ne strinja niti s povečanjem davka od dohodkov pravnih oseb. Pri tem se je vprašal, kako to, da tujci zdaj ne derejo k nam, če je obstoječi 17-odstotni davek tako ugoden.

Rekordna udeležba

Letošnji Dnevi računovodij so bili v marsičem rekordni. Izjemno je bilo zanimanje za okroglo mizo, tudi pri novinarjih, rekordna pa je bila tudi udeležba na dogodku, saj se je zbralo okoli 350 ljudi. Vsako leto Dnevi računovodij v Portorož privabijo nove slušatelje, letos je bilo videti tudi veliko mladih obrazov. K temu je zagotovo pripomogla tudi včlanitev našega društva v Zvezo RFR.

Youtube video: Konferenca RFR 2016

 

ŠOLA O DAVKIH 3

Glejte predstavitev v zavihku Šola o davkih.

 

FINANČNA ANALIZA 2016

Študentje 3. letnika Ekonomske fakultete, smeri računovodstvo in revizija, so pod vodstvom prof. Sergeje Slapničar v Cerknem izvedli dvodnevno delavnico o vrednotenju podjetij v okviru predmeta Finančna analiza 1. Delavnica je potekala 20. ter 21. maja 2016. Poleg nabiranja novega znanja, pa so si študentje prvi dan zvečer priredili spoznavno-zabavni del druženja, ki je trajal vse do jutranjih ur.

Organizacijo delavnice ter motivacijski program je prevzelo Društvo študentov računovodstva in revizije. Hvala vsem študentom za udeležbo.

PRIDOBIVANJE EU SREDSTEV

Društvo DŠRR je 31.5.2016 organiziralo delavnico o pridobivanju EU sredstev – s poudarkom na predstavitvi SME Instrumenta. Predavateljica, ga. Nina Mazgan, ki deluje kot ocenjevalka omenjenih prijav podjetij, nam je predstavila možnosti prijave na različne EU razpise, najpogostejše napake ter nasveti za uspešno pripravo dokumentacije.

Delavnica je bila zelo razgibana, saj so udeleženci aktivno sodelovali in zastavljali ga. Nini vrsto vprašanj glede dobre priprave prijave na razpis.

Hvala še enkrat predavateljici, ga. Nini Mazgan, za izvedbo zelo zanimivega predavanja.

PANTHEON 2016 (spomladanska ter jesenska izvedba)

Društvo DŠRR si je zelo prizadevalo, da za študente ter svoje člane izvede izobraževanje o računovodskem programu PANTHEON. Podjetje DATALAB je v ta namen za naše društvo pripravilo ponudbo možnosti udeležbe po akcijski ceni za program CERTIFICIRANI PANTHEON RAČUNOVODJA.

DŠRR v ta namen dvakrat letno pobira prijave za omenjeno predavanje, ki jih nato posreduje podjetju. Prijave se pobirajo spomladi (april) ter jeseni (septembra).

Vsi naši člani in drugi študentje lahko pišete na helena.rangus@dsrr.si in si svoje mesto rezervirate tudi predhodno.

 

EXCEL DELAVNICA DŠRR 2016

Glejte tudi zavihek EXCEL.

Za študente smo pripravili dve praktični delavnici EXCEL, ki sta potekali v računalniški učilnici na Ekonomski fakulteti. Študentje so se seznanili z najbolj pogosto uporabljenimi bližnjicami, ki pomagajo pri delu s excelom. Prav tako smo pripravili za študente 9 delov praktičnih nalog, ki so dostopne na naši spletni strani z rešitvami ter poteki rešitev določenih problemov.

 

 

PRESTRUKTURIRANJE PODJETIJ 2016

V obdobju od 6.12.2016 do 19.12.2016 smo gostili 4 vrhunske strokovnjake, ki so predavali študentom o temi prestrukturiranje podjetij v praksi. Glejte tudi zavihek Prestrukturiranje podjetij, za bolj podrobni opis celotne delavnice.

 

“Vse štiri delavnice so bile po mojem mnenju ene izmed boljših! Želel bi si še več takih delavnic z gosti iz prakse. Prav tako mi je všeč ideja certifikata v kolikor se udeležiš celotnega sklopa, saj imaš ob koncu neko potrdilo, ki ti po mojem mnenju pomaga pri pridobivanju zaposlitve. Vsa pohvala organizaciji in DŠRR!” Anonimno, EF

 

 

ZAKLJUČNA VEČERJA DŠRR

Dne 20.12.2016 smo se študentje ter člani DŠRR udeležili tredicionalne zaključne večerje v letu 2016. Na večrjo so bili povabljeni tudi predstavniki katedre Ekonomske fakultete računovodstvo in revizija.